Reclamebanner:


Travestie/Crossdressing


We proberen met dit onderdeel van de site informatie te verstrekken over de verschillende aspecten die bij travestie en CrossDressing aan de orde (kunnen) komen.
Deze informatie is zowel bedoeld voor travestieten, maar ook voor de partner hulpverleners, zowel medisch, psychisch, als sociaal.
U vindt de onderwerpen in de linker kolom.

  We noemen een man travestiet (crossdresser) als zijn sekse mannelijk is, zijn gender-identiteit (het gevoel/beeld wat hij is, in dit geval een man) ook mannelijk, maar zijn gedrag, dus zijn genderrol soms of vaak vrouwelijk is. Van travestie is met name sprake, wanneer dit vrouwelijk gedrag zich uit in een voorkeur voor het dragen van vrouwelijke kleding.
  Bij vele travestieten beperkt het zich veelal niet tot het omkleden in vrouwelijke kleding, maar proberen ze door hun hele manier van doen op die momenten de vrouwelijke rol te spelen. Voor vrouwelijke travestieten geldt het omgekeerde. De meeste travestieten hebben een heteroseksuele voorkeur.
  (vrij naar A. Verschoor, 1990).


  Crossdressing:
  In de Nederlandse taal kennen we maar één woord voor iemand die zich hult in kleding van het andere geslacht: travestiet. De motieven van travestieten lopen echter nogal uiteen. Het verkleden of 'kleden als' kan gericht zijn op erotiek, showtravestie, of op het imiteren van het voorkomen van een vrouw.

  In de Engelse taal wordt er een onderscheid gemaakt tussen 'transvestism' en 'crossdressing'. Dit verschil is ontstaan omdat er in de jaren 1970 een groep zich niet kon vinden in de term 'transvestism'. Het woord 'transvestism' wordt meer geassocieerd met seksuele opwinding of met seksueel fetisjisme. Om het verschil aan te geven is het woord ‘crossdressing’ ontstaan.

  Een CrossDresser betreft een hetero man die probeert het uiterlijk van een vrouw te imiteren door onder meer:
 • zich te kleden in gangbare dameskleding;
 • gebruik van accessoires;
 • vrouwelijke haardracht;
 • gebruik van make-up;
 • gebruik van de stem.
  De crossdresser doet dit niet voor de seksuele opwinding of ander fetisjisme.

  Zie ook CrossDresser in Wikipedia

  Zie ook voor meer informatie over de dagelijkse ervaringen van een CrossDresser: de site van Bianca Holland.

Over het onderwerp Travestie bestaan in Nederland veel misverstanden.
Daarom een aantal feiten op een rijtje:
 • tussen 1% en 5% van de Nederlandse mannen is travestiet;
 • dit zijn tussen 70.000 en 300.000 mannen in Nederland!
 • 87% van de travestieten is hetero seksueel;
  Bron: NISSO onderzoek 1997


  nadat u de pagina's heeft doorgenomen en er ongetwijfeld nog vragen zijn, wijzen we u op de mogelijkheid contact op te nemen. We zijn u gaarne van dienst.
  email: info@renee3t.nl

  Ook hebben we voorlichtings materiaal beschikbaar, dat we u gaarne doen toekomen.  © Stichting Rene(e)   www.renee3t.nl   disclaimer
  bianca holland - crossdress, crossdresser, crossdressing, travestie, travestiet